Et af verdens eneste single estate whiskydestillerier. 100% økologisk og familieejet. Skabt ud fra en drøm om at lave verdens bedste whisky fra markerne omkring os.

ARNESTEDET TIL THY WHISKY
GYRUP

Vores slægtsgård Gyrup danner rammen for vores destilleri, vores eget økologiske landbrug, vores familie og vores liv. Vi dyrker selv alt korn til vores whisky. I vores malteri har vi endda plads nok til at lave økologisk malt til en række andre danske og udenlandske bryggerier og destillerier.

Vores destilleri ligger i Thy i det nordvestligste hjørne af Danmark. Vores hjerte banker for dette sted. Det er her vi har fundet vores dybe inspiration og grebet muligheden for at skabe et af verdens ganske få single estate whiskydestillerier - hvor vi har fuldt kontrol med alle led i produktionen fra mark til flaske. 

"THY WHISKY ER KNYTTET TIL DETTE STED, SÅ MAN SKAL KUNNE SMAGE MARKERNE OG KORNET I HVER ENESTE TÅR"

Jakob Stjernholm, Medejer, 8. generation

VESTENVIND OG SKUMSPRØJT
THY

Thy er omkranset af vand og har en betagende smuk natur. Med vindblæste kyster og klitter langs Vesterhavet og bag dem klitheder, søer og de store plantager og skove med flokke af brølende krondyr. Mod øst fylder de bølgende kornmarker landskabet helt ned til Limfjorden, hvor man kan plukke østers og muslinger - og fiske efter hummere. 

Den salte vestenvind og landskabets stærke kontraster brænder sig ind i sindet hos enhver Thybo. Det har inspireret os til at lave både single malt whiskyer med ulmende røgsmag mens andre har en sødmefuld og blød karakter. Og til at lave rug whisky med krydrede dufte, som minder os om lyngheden i fuldt flor.

Vores whisky er skabt af økologisk korn fra vores egne marker. Hele produktionen foregår her på gården.

ALT WHISKY STARTER MED KORN
ØKOLOGISK OG LOKALT

Vi henter vores korn fra vores egne økologiske marker, lige ved døren til destilleriet. Vi udvælger både moderne sorter og unikke gamle danske bygsorter til vores whiskyer. 

Kornet er økologisk - det er vigtigt for os. Økologisk jordbrug skaber en større biodiversitet på de 500 ha jord vi råder over og sikrer rent vand i vores brønd. Vi ønsker at efterlade vores ejendom sundere og renere til næste generation. 

I stedet for at bruge sprøjtegifte og kunstgødning bruger vi sædskiftet, efterafgrøder og naturligt husdyrgødning til hele tiden at forbedre jordens frugtbarhed.

SORTEN BETYDER NOGET

Det er ikke ligegyldigt hvilket korn man bruger til sin whisky. Vi tror på, at sorten, jorden og året kan smages i din whisky.

Derfor dyrker vi både moderne og gamle kornsorter på vores marker, for vi kan smage forskellen.

Tag for eksempel bygsorten Imperial. Den blev dyrket på de danske marker i slutningen af 1800-tallet. I 1920’erne forsvandt den til fordel for andre mere højtydende sorter.

Vi har genintroduceret den til vores marker efter et århundrede i dvale i den nordiske genbank. Imperial egner sig fint til økologisk dyrkning og den giver whiskyen en helt unik smagsfylde og karakter med friske ’grønne’ noter og citrus, som vi ikke finder i moderne bygsorter.

UNIK WHISKY
Vi har samlet produktionen hele vejen fra mark til flaske ét sted
- og fundet vores helt egne metoder til at skabe whiskyen på.
1
MALTTROMLERNE RULLEr

Hver eneste kerne til vores whisky er spiret i vores tre malttromler, som vi selv har bygget og designet. Undervejs i spiringen vender vores tromle nænsomt de 6 tons byg, der ligger i tromlen, mens de naturlige enzymer i kornet opformeres og omdanner kernens stivelse til forgærbart sukker. 

I løbet af de 9 dage maltningen varer, skaber vi hovedparten af de aromastoffer, som kendetegner vores økologiske new make.

RØGEN FRA THY

I løbet af de sidste to døgn tørrer vi malten og tilsætter røg, som sætter sig på kornet og ender med at give karakter i vores røgede whiskyer. 

Malten ryges med bøgetræ - det er den danske røgtradition

2
MÆSKNING

I vores mæskekar brygger vi 1.000 liter urt per batch med 8-9 % alkoholvolumen i hvert bryg. 

Processen starter med, at vi knuser 240 kg af den udvalgte malttyper til "groft mel" og blander det med 740 liter varmt vand, så vi ender med en temperatur på ca. 65 C. Efter omrøring i 45 minutter har maltens enzymer nedbrudt sukkerstofferne til forgærbart sukker (maltose), som er opløst i vandet sammen med mange af kornets smagsstoffer. 

Den sukkerholdige “urt” drænes fra de tilbageværende skaldele, køles ned og overføres til en gæringstank. Vi eftergyder med mere varmt vand for at trække mest mulig sukker og smag ud af kornet.

Hele processen tager typisk 3-4 timer for hvert bryg.

GÆRINGEN I TAL
MASHING TEMP: 64-65°C
WASHBACK STYLE: Åben, SS
WASHBACK SIZE: 1.000 liters
YEAST IN TEMP: 22°C
FERMENTATION: 4-6 days 
YEAST: Fermentis SafSpirit M1
3
SINGLE DESTILLATION

Når den færdiggærede urt bringes i kog i vores 1.000 liter kobber destillationskedel fordamper der relativt mere alkohol end vand. Når dampene fortættes igen i kondensatoren, ender vi med et destillat med en høj alkoholstyrke.

Vores destillationsproces er utraditionel, idet vi skaber vores færdige new make ved én enkelt destillation - mod normalt to eller tre destillationer. Vi anvender en ekstra kondensator (purifier), som fortætter noget vanddamp og tungere olier undervejs og sender dem tilbage til kedlen. 

De dampe, der når gennem destillationsanlægget har dermed en renere sammensætning af alkohol, men bringer samtidig en højere intensitet af malt- og kornaromaer direkte med fra den kogende urt, end man opnår ved traditionelle destillationsmetoder. 

Enkeltdestillationen er særligt god til at fange de forskelligheder i kornet og malten, som vi arbejder med. Hver enkelt bygsort og malttype smager forskelligt.

4
Fadenes bidrag

Den sidste og længste rejse foregår på egetræfadene. Mens whiskyen hviler i vores lager udtrækkes år efter år smag og farve fra egetræet og fra aflejringerne af den bourbon, sherry eller malt whisky, som før har lagret på fadene.

Samtidig sker en langsom modningsproces, som kræver en vekselvirkning mellem whiskyen i tønden og luften uden for. Gennem oxidative processer kaldet esterificering ændres whiskyens karakter og bliver mere blød og rund i smagen.

FADLAGERET I TAL
BOURBON
21% Barrels
11% Quarter Casks
SHERRY/WINE
33% Hogsheads
9% Butts
7% Quarter Casks
NEW OAK (RYE)
7% Barrels
4% Quarter Casks
OTHER
9%

Octaves + experiments
Der findes ingen andre fadlagre som vores



Tønderne har et langt liv i vores fadlager.

Perforeringer i facaden sørger for naturlig ventilation og inviterer vestenvinden indenfor. Om det er vinterens fugtige og salte blæst eller sommerens lune brise fra syd, følger temperaturen og luftfugtigheden i lageret vejret uden for og sætter sit fingeraftryk på hver enkelt tønde. 

Vi tager jævnligt samples fra lageret, så vi kan følge udviklingen på hver tønde.

5
Vatting og aftapning

Hvert fad i vores lager er resultatet af en udvalgt kombination af kornsorter, malttype, fermentering og destillationsproces samt fadets type, størrelse og lagringstid. Alligevel finder vi den genkendelige karakter af Thy Whisky i hver eneste dråbe. 

Når vi vurderer, at et eller flere fade nærmer sig aftapning, begynder vores arbejde med at sammensætte den færdige whisky. Vi forsøger os med sammensætning af forskellige tønder og ved forskellige alkoholstyrker, og afgør om whiskyen skal tappes som enkeltfad eller en større aftapning. 

Vi tapper vores whisky som enkeltaftapninger med respekt for fadenes særlige kvaliteter - med en forkærlighed for en tappestyrke over 47 % og nogle gange ved fadstyrke.

Whiskyen fyldes på flaske

Aftapningen af en ny whisky er kulminationen på flere års møjsommeligt arbejde. Det en festdag, hvor vi samles og nyder duften og smagen af det nye medlem af familien. 

Vi tapper whiskyen med vores egne hænder. 

Hver flaske er nummereret og fuldt sporbar. Du finder alle oplysninger om whiskyens tilblivelse på hver enkelt flaske.